Digitalno radno mijesto

Projektor ili monitor velikog formata. Što odabrati?

Projektor ili monitor velikog formata. Što odabrati?
Osobno se ne bih kladio na to da netko od proizvođača ne lansira tehnologiju koja će u potpunosti obrnuti „igru“ u drugom smjeru i od tehnologije koja se čini kao odlazna, napraviti zvijezdu u usponu!

Projektori su neprikosnoveni vladari velikih formata već više od dvadest godina. U životnom i razvojnom vijeku projektora štošta se toga promjenilo od vremena kad su prvi komercijalni uređaji „sišli“ među široke mase. Prvi dostupni projektori s današnjeg gledišta i nisu bili baš nešto, ali stavimo li ih kontekst onog vremena i općeg razvoja računalne opreme, sasvim je sigurno da je njihova pojava značila pravu malu revoluciju u uredskom radu i prezentacijama poslovnog karaktera.

Tek prije 10-tak godina počelo je njihovo intenzivnije korištenje kod ugostitelja i privatnih korisnika.

Nekako u isto vrijeme počeo je i ekspozivni razvoj ekrana/televizora baziranih na plazma, a zatim i na LED tehnologiji sa svim svojim inačicama.

Projektor ili LED ?

Promatramo li samo ugostiteljski sektor koji navedenu tehnologiju najčešće koristi kao medij za prijenos sportskih sadržaja, vrlo je vjerovatno da će prevladati stav da je najčešće korištena tehnologija LED televizora, koja je rasprostranjena, financijski povoljna, nudi relativno velike formate za ne baš velik novac, može se reći da je i tehnološki pouzdana te vrlo fleksibilna jer omogućava spajanje raznih vanjskih uređaja uz minimalna tehnička znanja.

Vrlo slične rezultate imamo u uredskom poslovanju. Montaža LED ekrana npr. 55-65“ na zidni nosač te spajanjem sa računalima, prijenosnim računalima, konferencijskim sustavima i slično, u potpunosti zadovoljava raznolike uredske potrebe uz sve gore navedene prednosti.

Dodamo li tome mogućnost da LED ekran montiramo na pokretni nosač koji svojom konstrukcijom i kotačićima omogućuje jednostavno i brzo pomicanje iz prostorije u prostoriju, dobili smo atraktivan pokretan multifunkcijski sklop uređaja koji može služiti prezentacijama (prikaz sa prijenosnog ili pridruženog mini računala), video konferencijama uz pridodavanje adekvatnog konferencijskog kompleta, a može poslužiti u svojoj osnovnoj namjeni, a to je prikaz TV sadržaja.

Dodamo li tome da većina takvih uređaja ima mogućnost spajanja na internet sadržaj, popis korisnih funkcija je stvarno dug.

Sagledamo li sve prednosti LED ekrana, postavlja se pitanje, postoje li još uvijek mjesta na tržištu na kojima bi projektorska tehnika mogla iskazati svoje prednosti?

Edukacijski procesi u školama ali u u velikim konferencijskim salama se još uvijek većim djelom realiziraju putem projektorske tehnike koja uključuje projektor, adekvatan nosač ili stalak za projektor, te najčešće projekcijsko platno odabranog formata i dimenzija. Iako je navedeni sustav pomalo „trapav“ jer iziskuje montažu uređaja na zid i/ili strop, u radu zauzima dosta prostora, još uvijek nema kvalitetne alternative za prikaz tako velikih formata u nekoj drugoj tehnologiji.

Uzmimo na primjer klasičan edukacijski komplet koji se sastoji od WXGA projektora, platna dimenzije 250x250, nosača projektora i spojnih kabela. Izuzmemo li rad na montaži, sve navedeno je moguće pribaviti za cca. 5000 kn+pdv po kompletu.

Za taj novac tenutačno nije moguće realizirati kvalitetan LED prijemnik koji bi prikazao sliku takve dijagonale.Za sad..

Kažemo, za sad, jer u našem poslu samo mijena stalna jest..

Osobno se ne bih kladio na to da netko od proizvođača ne lansira tehnologiju koja će u potpunosti obrnuti „igru“ u drugom smjeru i od tehnologije koja se čini kao odlazna napraviti zvijezdu u usponu.

Nastojali smo maksimalno pojednostavniti činjenice kao i opise tehnologija koje smo dotakli, ne ulazeći pritom u pojedinosti i tehničke varijacije koja svaka od tehnologija nudi.

Pobjednik je...

U kratkim crtama rečeno, na ovo pitanje ne postoji jednoznačan odgovor. Činjenica je da obje tehnologije još uvijek imaju svoje prednosti te da se uspjeh projekta krije u kombinaciji obje, a sve u ovisnosti o željama, potrebama i tehničko/financijskim preduvjetima korisnika.

Zadovoljavanje svega navedenog je osnova svakog uspješnog projekta. U slučaju da vam za odluku o odabiru tehnologije nedostaje informacija ili stručnog znanja kojim bi finiširali zamišljeno, naš tim Projektne prodaje vam stoji na raspolaganju za sve upite.

Telefon:023 321497

Mail: prodaja@reem.hr

-Projekcijska oprema za škole, konferencijske dvorane

-multifunkcijska oprema za prezentacije,konferecije i sl.

Kontaktirajte nas