Hardware as a service/najam

Kako izgubiti podatke

Kako izgubiti podatke
"Nije pitanje kada ćete izgubiti podatke, pitanje je samo kada će se to dogoditi i koliko će vas to pogoditi.“

Ako postoji prava informatička noćna mora, sasvim sigurno se zove „izgubiti podatke“.

Jedna od često citiranih fraza koja se tiče teme gubljenja podataka glasi:

„Nije pitanje kada ćete izgubiti podatke, pitanje je samo kada će se to dogoditi i koliko će vas to pogoditi.“

Uzroci nestanka vaših dragocjenih podataka mogu biti stvarno jako bizarni, mogu biti i najčešće nastaju kao posljedica nemara korisnika, mogu biti povezani sa „običnim“ kriminalom ili pak vezani uz ono što se moderno zove „računalni kriminal“.

Bez obzira na uzrok koji za posljedicu ima gubljenje podataka, sasvim je sigurno da posljedica nije nimalo ugodna, a ukoliko se radi o poslovnom subjektu, može do te mjere ugroziti poslovanje da je daljnji nastavak poslovanja upitan.

Kako raditi na pogrešan način

Pouzdate li se samo i jedino u nekvarljivost vaše računalne opreme, računala, servera ili sličnih uređaja, a da pritom ne izrađujete sigurnosne kopije podataka, na vrlo ste sigurnom putu prema gubljenju podataka.

Osnova sigurnosti podataka kaže da važne podatke treba imati spremljene na više odvojenih mjesta.

Često smo u svojoj praksi nailazili na poduzetnike koji ni na koji način ne štite svoje poslovne podatke, pouzdajući se u računalo starije od 10 godina. Iako učinimo sve što je u našoj moći da povratimo podatke koji su netragom nestali, moram reći da nemam osobitu grižnju savjesti za one koji posluju na taj način koji je neodgovoran za sebe i za svoje klijente.

Kako zaštititi važne podatke

Ponekad i najbanalniji načini zaštite podataka pomažu:

-spremite ih na USB stick (malo bolje nego ne raditi ništa)

-spremite ih na externi HARD disk (osnovna zaštita)

-spremajte ih na externi hard disk te na Cloud uslugu (dvostruka mjesta pohrane, pomaže sigurnosti)

Sve navedeno će u konačnici i stvarno pomoći pri sprječavanju gubljenja podataka ali uz jednu važnu ogradu: BITI DISCIPLIRAN I REDOVIT U IZRADI BACKUPA PODATAKA

Upravo u toj rečenici se krije najveći od svih problema kojim se backup podataka riješava na gore navedene načine, jer od korisnika traži iznimnu organiziranost i discipliranost. Vjerujte mi na riječ, u našem je podneblju jako malo ljudi koji odgovaraju tom opisu.

Očito je da tom zadatku treba pristupiti na drugi način kako bi u konačnici bio dohvaćen cilj, SIGURNI PODACI.

Prema našem iskustvu, brigu o zaštiti podataka treba automatizirati adekvatnim software-om i hardware-om, uz svakako dodan korektiv u vidu dodatnog nadzora stručne osobe.

Kako izvesti sustav za pohranu podataka, tema je za zasebne članke ali u osnovi možemo reći da je svakom korisniku potrebno pristupati na drugi način, uzimajući u obzir njegovu organizaciju, stupanj informatičkog i poslovnog razvoja, te za njega prirediti adekvatno rješenje koje uključuje sve navedeno.

Svojim iskustvom stojimo vam na raspolagnju kako bi za vas izradili optimalni sustav zaštite podataka.

Način pribave opreme, usluga i software-a, može biti kupnja ali i naša usluga najma REEM Haas/ najam opreme koja je posljednih nekoliko godina jako popularna jer ne iziskuje kapitalna ulaganja u opremu i software, a svu brigu oko funkcioniranja usluge na sebe preuzima naš tim.

Više informacija o svim mogućnostima možete dobiti na naše kontakt adrese:

Mail: prodaja@reem.hr

Tel: 023 321 497

-NAS storage

-Cloud storage

-Local data storage

Kontaktirajte nas