Usluge i servis

Može li održavanje računalne opreme pomoći boljim poslovnim rezultatima?

Može li održavanje računalne opreme pomoći boljim poslovnim rezultatima?
Percepcija održavanja računalne opreme mijenjala se proteklih godina. Dok je nekoć održavanje u prvom redu značilo fizičko uklanjanje prljavštine sa tipkovnica, ventilatora, kućišta i slično, danas održavanje ima sasvim drugu notu i uglavnom se bazira na softwarskoj podršci.

Naravno, računala i dalje „usisavaju prašinu“, te je ponekad dobrodošlo njeno fizičko uklanjanje, bez obzira da li se radi o prijenosnom računalu, stolnom računalu ili serveru. Ništa bolja situacija nije ni sa printerima/pisačima, iako se kod tih uređaja pojavljuju i dodatni problemi nastali zbog neadekvatnog, jeftinog potrošnog materijala.

Koliko god se to činilo banalno, uklanjanje nakupina prašine i ostalih prljavština koncentriranih uglavnom oko ventilacijskih otvora i kanala, može proći krivo, te se od rutinske operacije može dogoditi kvar koji onemogućuje daljnji rad računalne opreme.

Najčešća greška koju primjećujemo, uključuje nasilno otklanjanje nečistoća, najčešće korištenjem komprimiranog zraka bez kontrole pritiska, pri čemu počesto stradavaju nježne lopatice rotora ventilatora. Krajnji rezultat ovog postupka je pregrijavanje procesora, grafičkog ili nekog drugog upravljačkog sklopa, te blokada rada računala do zamjene sustava hlađenja novim.

Što se dogodi kada ignoriramo znakove pregrijavanja laptopa

Od svih računala, prijenosna računala ili laptopi su najranjivija skupina, posebno osjetljiva na pregrijavanje. Dozvolite li da vaše laptop računalo predugo radi pod povećanom temperaturom nastalom zbog začepljenog otvora hlađenja ili neispravnog ventilatora, vrlo je velika vjerovatnost da će se zbog pregrijavanja sustava pojaviti puno veći problem sa matičnom pločom uređaja.

Nesumljivo najveći problemi zbog ignoriranja ovog problema će nastati zbog zastoja server računala, na čije su mrežne konekcije povezani sve članovi vašeg tima.

Zbog svakodnevnog pritiska na poslu, teško je očekivati da će zaposlenici voditi računa o stanju i održavanju osobnih računala, laptopa, a ponajmanje o stanju servera koji se najčešće nalazi daleko od očiju zaposlenika.

Rješenje navedenih problema se krije u ugovaranju usluga održavanja računalne opreme.

Bez obzira da li imate potrebe održavanja računala, printera, servera, ili je u vašem sustavu primarno dominantan veliki broj prijenosnih računala/laptopa, očigledna je potreba za održavanjem opreme na gore opisan način od strane vaših inžinjera/tehničara ili pak ugovornog servisa.

U slučaju da nemate svoju IT službu, vaša IT služba nema dovoljno kapaciteta ili potrebna specifična znanja, naša tvrtka je u mogućnosti pružiti i ovu uslugu u svim svojim izvedbama.

Najčešće je ova usluga povezana sa drugim uslugama, i dio je tzv. Ugovornog održavanja računalne opreme, ponekad je dio ugovora o najmu računalne opreme, ponekad je izvodimo na poziv, bez ugovorne obveze.

Više na temu Ugovornog održavanja:

Ugovorno održavanje računalne opreme

Održavanje na poziv: 

Održavanje računalne opreme na poziv


Vjerujem da zapažate da je konstanta održavanja računalne opreme u svim njenim izvedenicama od presudnog značenja za nesmetano korištenje sustava, te Vam, bez obzira na odabranu izvedbu, sugeriramo provođenje pravovremenih mjera održavanja.

Za pomoć oko izrade plana održavanja računalne opreme, održavanja laptopa i stolnih računala, održavanja pisača te računalne mreže, naše službe Vam stoje na raspolaganju.

Mail:prodaja@reem.hr 

Tel: 023 321 497

Kontaktirajte nas